Seminář Vysílání pracovníků a přeshraniční poskytování služeb včetně novinek v zákoníku práce (jež mají vliv na vysílání pracovníků) (zpráva)

19. 4. 2024

Seminář získal záštitu Úřadu vlády České republiky.

Dne 18.dubna 2024 proběhl úspěšný seminář Vysílání pracovníků a přeshraniční poskytování služeb včetně novinek v zákoníku práce (jež mají vliv na vysílání pracovníků) za účasti více jak 60 osob.

Na úvod semináře Bc. Barbora Mudruňková uvítala posluchače a stručně je seznámila se sítí EEN a jejími aktivitami. Také upozornila na připravované akce EEN, které proběhnou v roce 2024.

Mgr. Martin Murad, advokát, partner MOSKA MURAD, a JUDr. Adéla Uhrinová, advokátka, of counsel MOSKA MURAD, společně představili novinky v zákoníku práce a jejich vliv na vysílání pracovníků. Přednášející se zaměřili na nedávné novely nejen zákoníku práce, hlavní změny dopadající na vysílání zaměstnanců, informační povinnosti zaměstnavatele a rozšířené povinnosti při vysílaní zaměstnanců (§§ 37a a 77b Zpr).
Dále se Mgr. Murad a JUDr. Uhrinová věnovali tématu práce na dálku, konkrétně nové úpravě, dohodě o práci na dálku, zvláštnímu režimu rozvrhování pracovní doby zaměstnancem při práci na dálku, úhradě nákladů, paušální náhradě nákladů a BOZP. Na závěr své části přednášky uvedli specifika výkonu práce ze zahraničí.

RNDr. Jitka Ryšavá se na semináři zaměřila vysílání pracovníků a přeshraničnímu poskytování služeb ze všech úhlů. Tato problematika zahrnovala nejen pracovně-právní podmínky vyslaných zaměstnanců, ale také sociální a zdravotní pojištění, daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytování služeb osobami samostatně výdělečně činnými. RNDr. Ryšavá vysvětlila tyto aspekty pomocí praktických příkladů.

V průběhu celého semináře mohli posluchači klást své dotazy přednášejícím a během přestávek byl poskytnut prostor účastníkům pro individuální konzultace.

Posluchači ocenili na semináři především obsah přednášek (v 16 dotaznících), odborný výklad všech přednášejících (v 7 dotaznících), odborný výklad a profesionalitu paní RNDr. Jitky Ryšavé (vyzdviženo v 7 dotaznících) a organizační zabezpečení (ve 2 dotaznících).

Program

Chcete-li se účastnit akcí, které pořádá Enterprise Europe Network, sledujte naše stránky https://crr.gov.cz/een/kalendar-akci-een/.