Přeshraniční spolupráce má smysl. Co přineslo zasedání 8. Monitorovacího výboru programu Interreg Česko–Polsko 2021–2027?

15. 7. 2024
Kamenná stezka v Krkonoších symbolizuje přírodní krásu a spolupráci v rámci programu Interreg Česko-Polsko 2021-2027
Malebná stezka přes Krkonoše, symbol přeshraniční spolupráce

Program Interreg Česko–Polsko je skvělým příkladem, jak přeshraniční spolupráce posiluje komunitní vazby. Tento program rozvíjí pohraniční oblasti investicemi do infrastruktury, kultury a ochrany životního prostředí. Na 8. zasedání Monitorovacího výboru, které se konalo 26. a 27. června 2024 v Hradci Králové, byly hodnoceny a schváleny klíčové projekty, které přibližují tyto periferní regiony. Zajímá vás, které projekty prošly a přispějí k rozvoji pohraničí? Pojďme se na některé z nich podívat společně.

Mosty mezi generacemi

Mezi schválené iniciativy patří projekt „Společně přes hranice generací“, který propojuje pět partnerských měst – Náchod, Českou Skalici, Kędzierzyn-Koźle, Kłodzko a Świdnicu. Tato města se zaměřují na ochranu životního prostředí, zdravý životní styl a péči o přírodní zdroje. Workshopy a akce v rámci projektu podporují mezigenerační spolupráci a zaměřují se na témata jako je ochrana životního prostředí, zdravý životní styl, péče o kulturní a přírodní zdroje, regionální tradice a produkty, využívání druhotných surovin a ochrana vodních zdrojů. Cílem aktivit je posílit synergií a propojením komunit na obou stranách hranice společné hodnoty a tradice.

Strategický rozvoj aglomerací

Dalším zajímavým projektem je „Strategický rozvoj spolupráce aglomerací Olomouc a Opole“, který se soustředí na zlepšení spolupráce mezi těmito metropolitními oblastmi. Cílem je vytvořit plán sjednocující principy mezinárodní spolupráce pro města na česko-polském příhraničí. Součástí projektu jsou konference, pracovní setkání a stáže, které pomohou rozvíjet metropolitní spolupráci a zvýší efektivitu implementace společných nástrojů přeshraniční politiky.

Turistická pevnostní lákadla

Třetím zajímavým projektem jsou „Pevnosti bez hranic II“, který se zaměřuje na zvýšení turistické přitažlivosti pevností Klodzko a Josefov. Tyto historické komplexy mají obrovský potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, který čeká na plné využití. Projekt zahrnuje nové prohlídkové trasy, stálé historické expozice a relaxační zóny, které přilákají více návštěvníků, a podpoří tak udržitelný cestovní ruch. Spolupráce mezi pevnostmi zvýší informovanost veřejnosti o jejich historickém a architektonickém významu a přispěje k rozvoji pevnostní turistiky.

Nové obzory česko-polské spolupráce

Zasedání Monitorovacího výboru zdůraznilo význam pokračování v podpoře projektů, které mají skutečný dopad na životy obyvatel pohraničních oblastí. Diskutovalo se o udržitelnosti a dlouhodobém rozvoji, aby financované projekty přinášely trvalé přínosy a přispívaly k udržitelnému rozvoji regionu. Realizované projekty jako kulturní iniciativy a ochrana životního prostředí ukazují, že přeshraniční spolupráce mezi Českem a Polskem je na správné cestě. Společně tvoří silnější a propojenější region připravený čelit výzvám budoucnosti.

Celý přehled podaných projektů naleznete zde.